fbpx

Blog

Handhaving – bouw stilleggen

15-09-2022 - Bouw stilleggen: Stel je voor, je bent bezig met de bouw van een bouwwerk en op dat moment komt er een ambtenaar van de gemeente controleren of je volgens de bouwvoorschriften bouwt. De ambtenaar kan tot de conclusie komen dat je in strijd met de vergunning of zonder vergunning bouwt.

Kan de gemeente de bouw stilleggen?

Ja, de gemeente heeft de mogelijkheid om een bouw stil te leggen. Dit wordt een spoedeisende last onder bestuursdwang genoemd. Ze kunnen de bouw op het moment van controle stil leggen, om dit vervolgens op papier vast te leggen. Er zijn hier wel oplossingen voor.

Wat kan ik toen tegen een handhavingsbesluit?

Als je het niet eens bent met een handhavingsbesluit heb je de mogelijkheid om in bezwaar en in beroep te gaan. Dit kan binnen zes weken nadat de brief is verstuurd. Als je iets langer de tijd nodig hebt om een goed bezwaarschrift in te dienen kun je eerst een ‘pro-forma’ bezwaarschrift indienen. Je geeft aan dat je het niet eens bent met het handhavingsbesluit, maar dat je langer de tijd nodig hebt om de gronden van het bezwaar aan te vullen. Je vraagt dan aan hen om een termijn te stellen. Vaak krijg je dan een termijn van vier weken om het bezwaarschrift aan te vullen.

Het is belangrijk om aan te geven waarom je het niet eens bent met een handhavingsbesluit. ‘’Ik vind het niet terecht’’ zal bijvoorbeeld niet leiden dat het handhavingsbesluit wordt herroepen. Het is altijd aan te raden wanneer je te maken hebt met een handhavingsbesluit, contact te leggen met een ervaren jurist.

Advies nodig?

Wil je meer weten over dit artikel? Maak dan een account aan, geheel gratis.  Wil je liever contact met een van onze juristen? Neem dan contact op via info@boerenhelpdesk.nl of bel 088 0034 300

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Jochem van Santvoort

Senior Jurist

Niels Crooijmans

Advocaat

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Onbeperkt toegang tot documenten

Headset

Juridisch advies

Uurtarief

Gratis

Schrijf je in!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten.

Maar wat vinden klanten eigenlijk van ons?

Snelle reactie bij vraagstelling

Krijg snel een antwoord op gestelde vraag.

- Eric

8

- Partnertec B.V.

Snelle reactie op vragen, duidelijke documenten

Veel gehad aan de klantportal met documenten. Met name rondom het gereed maken van veel HRM-zaken en AVG heb ik daar veel aan gehad. Bij vragen heb ik ook altijd snel een reactie gekregen. En de workshops die ik heb…

- Eline

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×