fbpx

Blog

De zorgplicht van de bank

15-09-2022 - Banken hebben een bijzondere zorgplicht vanwege de maatschappelijke functie die zij vervullen. Als een bank in strijd met haar zorgplicht handelt, door bijvoorbeeld het maken van een fout of door het verstrekken van onjuist of onvolledig advies, is het goed mogelijk dat je als klant daardoor schade lijdt. Voor deze schade kun je de bank dan aansprakelijk stellen.

Het kan voorkomen dat je schade lijdt doordat een bank in strijd met haar zorgplicht handelt, ook al ben je géén klant bij die bank. Het is juist vanwege de maatschappelijke functie die een bank vervult, dat banken ook een zorgplicht tegenover derden hebben die geen klant zijn. Er is dus sprake van een vergaande zorgplicht.

Als je klant bent bij de bank

Je hebt dan een overeenkomst van opdracht gesloten met de bank gesloten. Dit kan een schriftelijke overeenkomst zijn, maar het is ook mogelijk dat er slechts een mondelinge overeenkomst is gesloten.

De bank is in dat geval de opdrachtnemer en jij bent opdrachtgever van de bank. Op grond van de wet moet een opdrachtnemer (de bank dus) bij de uitvoering van zijn werkzaamheden de zorg van een “goed opdrachtnemer” in acht nemen. Dit is de zorgplicht van de bank.

Een invulling van die zorgplicht is in de wet niet opgenomen, maar deze heeft vorm gekregen in de rechtspraak. Of de bank zich als een goed opdrachtnemer heeft gedragen (zich dus aan haar zorgplicht heeft gehouden bij vervulling van de opdracht) hangt af van de omstandigheden van het geval. Daarbij moet gekeken worden naar wat ‘een redelijk handelende en redelijk bekwame vakgenoot met dezelfde kennis en ervaring’ in eenzelfde situatie zou hebben gedaan.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit artikel? Maak dan een account aan, geheel gratis.  Wil je liever even sparren over de zorgplicht van je bank? Neem dan contact op met onze juridische professionals via info@boerenhelpdesk.nl of bel 088 0034 300

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Jochem van Santvoort

Senior Jurist

Niels Crooijmans

Advocaat

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Onbeperkt toegang tot documenten

Headset

Juridisch advies

Uurtarief

Gratis

Schrijf je in!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten.

Maar wat vinden klanten eigenlijk van ons?

9

Enthousiaste en betrokken medewerkers die snel (kritisch) reageren op juridische vragen en kwesties. Erg laagdrempelig. Je voelt je niet bezwaard om een juridische kwestie voor te leggen (wat je toch niet zo snel bij een advocatenkantoor zou doen...). Ook een…

- Au Care

8

Het contact met Recht Direct verloopt prima, zowel telefonisch als schriftelijk. Zaken worden direct opgepakt, waardoor de reactietijd kort is. Bij complexere vragen wordt navraag gedaan en ook medegedeeld dat dit iets langer kan duren.

- Zaam-Wonen

9

Wij zij nu al enige jaren klant bij Recht Direct en wij hebben fijne ervaringen. De goede en vooral vriendelijke klantenservice helpt direct. Voor de overige vragen zij ze zorgvuldig en goed op de hoogte. De portaal die gratis bij…

- Stockx Klittenband Systemen

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×