fbpx

Blog

(Langlopende) contracten

15-09-2022 - De kabinetsplannen zorgen waarschijnlijk voor een forse inkrimping van de veestapel. Wordt je als ondernemer hiermee geconfronteerd? Denk dan eens goed na over de langlopende contracten die je hebt gesloten of wilt sluiten met bijvoorbeeld afnemers en leveranciers. Kun je deze zomaar opzeggen? Kun je deze misschien tussentijds wijzigen? Of moet je misschien zelfs een schadevergoeding betalen, als je deze niet meer na kunt komen omdat er gewoonweg minder vee op je bedrijf loopt?

Kabinetsplannen – gevolgen voor langlopende contracten

De onlangs gepubliceerde kabinetsplannen voor het terugdringen van de stikstofuitstoot vragen een flinke krimp van de veestapel. Waarschijnlijk zal er over zeven jaar in Nederland ongeveer 30% minder vee zijn dan nu.

Het is verstandig niet alleen naar de gevolgen op korte termijn te kijken maar ook naar de verdere toekomst. Heb je namelijk al gedacht aan de (langlopende) contracten voor je bedrijf? Bijvoorbeeld contracten met leveranciers of afnemers. Kun je met minder (of helemaal geen) vee nog wel aan de verplichtingen in dat contract voldoen? Zo niet, wat dan?

Het contract

Een contract/overeenkomst, is een schriftelijke of mondelinge afspraak tussen twee (of meer) personen. Een eenmaal gesloten overeenkomst is bindend. Afspraken moeten worden nagekomen. Indien je als agrariër de overeenkomst slechts deels of helemaal niet na kan komen ben je (na een eventuele ingebrekestelling) in verzuim. Kan dit verzuim aan jou toegerekend worden, dan is sprake van wanprestatie. Bij een wanprestatie kan de andere contractspartij mogelijk een schadevergoeding van jou vorderen.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit artikel? Maak dan een account aan, geheel gratis.

Hulp nodig met je contract?

Heb je vragen over je huidige contracten of wens je juridisch advies voor in de toekomst te sluiten contracten met leveranciers? Wij denken graag proactief met je mee. Onze overtuiging is dat je beter kunt voorkomen dan genezen.  Neem contact op met onze juridische professionals via info@boerenhelpdesk.nl of bel 088 0034 300

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Jochem van Santvoort

Senior Jurist

Niels Crooijmans

Advocaat

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Onbeperkt toegang tot documenten

Headset

Juridisch advies

Uurtarief

Gratis

Schrijf je in!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten.

Maar wat vinden klanten eigenlijk van ons?

prettige en juiste communicatie waarin je gehoord wordt

Het contact met mijn tussenpersoon, Loes Ewals, heeft helemaal naar wens en vraag gelopen. Juiste en professionele input waar nodig ontvangen. Verder geen woorden nodig om mijn complimenten uit te spreken.

- Paul van der Putten

9

Wij zij nu al enige jaren klant bij Recht Direct en wij hebben fijne ervaringen. De goede en vooral vriendelijke klantenservice helpt direct. Voor de overige vragen zij ze zorgvuldig en goed op de hoogte. De portaal die gratis bij…

- Stockx Klittenband Systemen

Snelle reactie op vragen, duidelijke documenten

Veel gehad aan de klantportal met documenten. Met name rondom het gereed maken van veel HRM-zaken en AVG heb ik daar veel aan gehad. Bij vragen heb ik ook altijd snel een reactie gekregen. En de workshops die ik heb…

- Eline

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×