fbpx

Blog

Mediation

15-09-2022 - De agrarische ondernemer heeft gedurende zijn loopbaan ongetwijfeld wel eens een conflict. De huidige stikstofcrisis doet waarschijnlijk vele conflicten ontstaan: niet alleen tussen voor-en tegenstanders, maar soms ook binnen het boerenbedrijf. Bemiddeling door een onafhankelijke, neutrale mediator biedt meer mogelijkheden voor een soepele afhandeling van conflicten dan een juridische procedure bij de rechter. Voorkom tijdsverlies en onnodige kosten en frustratie en creëer een win-win.

De stikstofcrisis is een uitdaging voor heel veel partijen met evenveel verschillende belangen. Er zal wat moeten veranderen, zo veel is duidelijk, maar het is onzeker wie of wat daadwerkelijk moet veranderen. Hoe kom je dan tot een gezamenlijke, duurzame oplossing? Hoe kun je tegengestelde standpunten overbruggen? Dat kan door middel van mediation.

Mediation is een gestructureerde vorm van overleg tussen partijen bij een conflict onder begeleiding van een neutrale, onafhankelijke bemiddelaar – een mediator – waarbij gezocht wordt naar een oplossing op basis van de daadwerkelijke belangen van partijen.

Mediation is toepasbaar op de vele (potentiële) conflicten die de stikstofcrisis blootlegt. Niet alleen op het conflict tussen het kabinet en belangenorganisaties dat in de media vooral aandacht krijgt. De crisis legt ook geschillen bloot tussen de boerenbedrijven, haar financiers, leveranciers en klanten. Vergeet ook niet de conflicten binnen het boerenbedrijf zelf: wat doe je als de één wil stoppen en de ander door wil gaan? Als je er in gezamenlijk overleg niet uitkomt, overweeg dan een onafhankelijke mediator in te schakelen om te bezien of het dan wel lukt.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit artikel? Maak dan een account aan, geheel gratis.

Advies nodig?

Wil je meer weten over mediation?  Neem contact op met onze juridische professionals via info@boerenhelpdesk.nl of bel 088 0034 300.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Jochem van Santvoort

Senior Jurist

Niels Crooijmans

Advocaat

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Onbeperkt toegang tot documenten

Headset

Juridisch advies

Uurtarief

Gratis

Schrijf je in!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten.

Maar wat vinden klanten eigenlijk van ons?

8

Zeer positief over de samenwerking! Het advies is niet altijd 1 op 1 over te nemen in de praktijk, omdat we geregeld meer risico durven te nemen. waardoor we hier soms wat tegenin gaan, maar het is natuurlijk wel erg…

- Exclusive Networks

fijn bedrijf!

Snelle reacties, duidelijke antwoorden!

- Carmen Veltman

Goed

We hebben nog niet zoveel ervaring opgebouwd maar de ervaring die we hebben was goed. Tijdens een bespreking hebben we goede tips gekregen van de advocaat en ook het huishoudelijk reglement werd al op voorhand van tips voor zien zonder…

- Anita Vaags

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×