
Blog
Natuurbescherming
15-09-2022 - Wat is de Wet natuurbescherming? In de Wet…
Blog
15-09-2022 - Wat is de Wet natuurbescherming? In de Wet natuurbescherming staan regels die als doel hebben om de Nederlandse natuurgebieden en platen- en diersoorten te beschermen. De Nederlandse natuurgebieden worden aangeduid als Natura 2000-gebieden. Dit zijn speciale natuurgebieden.
Met een natuurbeschermingsvergunning heb je de toestemming om handelingen te verrichten die mogelijk kunnen leiden tot een verslechtering of schade op en nabij het Natura 2000-gebied. Is er sprake van stikstofuitstoot bij het uitvoeren van de activiteit bij een Natura 2000 gebied? Dan moet er een vergunning worden aangevraagd. Naast stikstofuitstoot kan voor een activiteit, welke andere schadelijke effecten heeft voor het Natura 2000 gebied, een vergunning nodig zijn. Het gaat onder andere om geluid, licht en grondwateronttrekking. Als de activiteit schadelijk is voor een Natura 2000 gebied, moet een vergunning worden aangevraagd.
Nee, je hebt niet altijd een natuurbeschermingsvergunning nodig. Alleen als je activiteit gevolgen kunnen hebben voor het Natura 2000 gebied is zo’n vergunning noodzakelijk. Dit is van verschillende factoren afhankelijk, waaronder de afstand tot het Natura 2000 gebied. Het bevoegd gezag, de gedeputeerde staten, zal bij het houden van dieren altijd een AERIUS-berekening vragen. Met deze berekening kan worden vastgesteld of er sprake is van stikstofuitstoot op een Natura 2000 gebied.
Wil je meer weten over dit artikel? Maak dan een account aan, geheel gratis. Wil je liever sparren? Neem dan contact op met onze juridische professionals via info@boerenhelpdesk.nl of bel 088 0034 300
Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.
Jochem van Santvoort
Senior Jurist
Niels Crooijmans
Advocaat
Nieuwsbrief
Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.
Onbeperkt toegang tot documenten
Juridisch advies
Gratis
Omdat wij ons bedrijf om gingen zetten van een VOF naar een BV kwamen er wat andere regeltjes, algemene voorwaarden, samenwerkingsverbanden etc om de hoek kijken. De dames van Recht Direct hebben dit allemaal keurig voor ons op een rijtje…
- Ronald
we hebben een beperkt aantal zaken aan de hand gehad. die zijn steeds zeer accuraat opgepakt en afgehandeld. de samenwerking is steeds heel prettig verlopen.
- JP Fiscaal Advies / Jos Peeters
We hebben nog niet zoveel ervaring opgebouwd maar de ervaring die we hebben was goed. Tijdens een bespreking hebben we goede tips gekregen van de advocaat en ook het huishoudelijk reglement werd al op voorhand van tips voor zien zonder…
- Anita Vaags
Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser