fbpx

Blog

Bestemmingsplan

15-09-2022 - In een bestemmingsplan staan de regels over gebruiks- en bouwmogelijkheden voor een bepaald gebied. Dit wordt door de gemeenteraad vastgesteld. De algemene eis van een bestemmingsplan is dat er wordt voldaan aan een ‘goede ruimtelijke ordening’. Dit is een breed begrip waar veel verschillende onderdelen bij horen. De gemeenteraad moet vaak een belangenafweging uitvoeren. Dit houdt in dat belangen van inwoners tegenover elkaar afgewogen moeten worden gewogen.

Een bestemmingsplan bestaat uit drie onderdelen:

Toelichting

In de toelichting wordt ingegaan op het doel van het bestemmingsplan en de relevante omgevingsaspecten (denk aan milieueffectrapportage, lucht, externe veiligheid en bodem).

Verbeelding

Dit is een digitale kaart waarop alle bestemmingen zijn ingetekend. Iedere bestemming heeft zijn eigen kleur. Ook wordt er in de bestemming aangeven wat de maximale bouwhoogte is. Zie als voorbeeld een uitsneden van een bestemmingsplan onderaan deze pagina.

Regels

Bijna ieder bestemmingsplan is als volgt opgebouwd: (1) inleidende regels met de begripsbepalingen, (2) de bestemmingsplanregels, (3) algemene regels en tot slot (4) overgangs- en slotregels.

Waar moet ik op letten bij een nieuw bestemmingsplan?

Als een nieuw bestemmingsplan wordt vastgesteld kan het zo zijn dat er regels veranderen en dat jij je perceel niet meer mag gebruiken zoals je nu doet.  Kijk daarom bij de ter inzagelegging van een nieuw bestemmingsplan altijd of je in jouw mogelijkheden wordt beperkt.

Vergelijk het nieuwe bestemmingsplan met het voorheen geldende bestemmingsplan en bekijk of de bouwhoogte wordt beperkt en of je bestemming wordt gewijzigd. Maar kijk bijvoorbeeld ook naar de mogelijkheden van je buurman of buurvrouw. Het kan namelijk zo zijn dat je buurman uitbreidingsplannen heeft, en dat met de uitbreiding jouw plan ‘op slot’ wordt gezet. Een uitbreiding van de buurman kan ertoe leiden dat jij je bedrijf niet meer mag uitbreiden. Het is dus altijd aan te raden om een goede vergelijking te maken. Wij willen jou hier graag mee helpen.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit artikel? Maak dan een account aan, geheel gratis.  Wil je liever even sparren over een bestemmingsplan? Neem dan contact op met onze juridische professionals via info@boerenhelpdesk.nl of bel 088 0034 300

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Niels Crooijmans

Advocaat

Jochem van Santvoort

Senior Jurist

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Onbeperkt toegang tot documenten

Headset

Juridisch advies

Uurtarief

Gratis

Schrijf je in!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten.

Maar wat vinden klanten eigenlijk van ons?

9

Inmiddels zijn we alweer enkele jaren klant bij Recht Direct. Snelle communicatie, betrokkenheid en bovenal deskundig advies!

- Partyhome Verhuur & Entertainment

8

Wat ik tot nu toe heb gedaan met recht direct, was goed.

- Jos Vlemmix / VKV Kunststof Verspaning

Goed en snel bereikbaar

Jullie geven zeer snel en accuraat een antwoord op mijn gestelde vragen en zijn goed bereikbaar.

- Nicole

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×