fbpx

Blog

Bouwen en bouwvergunning

15-09-2022 - Heb ik altijd een bouwvergunning nodig? Over het algemeen luidt het antwoord: ‘ja’, je hebt een vergunning nodig als je iets wil bouwen, tenzij ergens staat vermeld dat je geen vergunning nodig hebt.

Alle vergunningsvrije situaties staan in bijlage II van het Besluit omgevingsrecht (Bor). Staat je type bouwplan niet in dit besluit? Dan is het plan vergunningsplichtig.

Of de bouw van bouwwerk als vergunningsvrij kan worden aangemerkt is afhankelijk van wat voor soort gebouw het is.

Denk hierbij aan:

  • Aanbouwen zoals een serre of garage.
  • Bijgebouwen zoals een buitenkeuken, schuurtje of tuinhuisje.
  • Verbouwingen.
  • Aanpassingen aan de gevel.
  • Dakkapellen en dakramen.
  • Zonnepanelen.
  • Schuttingen en tuinhekken.

Wil je zeker weten of je bouwplannen vergunningsvrij zijn? Je kunt contact opnemen met de gemeente of de vergunningscheck doen op https://www.omgevingsloket.nl.

Kan ik bezwaar maken tegen een bouwvergunning?

Stel je voor je buurman heeft bouwplannen en jij kunt je hier niet in vinden. De bouwwerken nemen een deel van je uitzicht weg, je krijgt minder zon of je bent bang dat deze bouwwerken later gaan zorgen voor overlast. Wat kun je hier tegen doen?

Als de buurman een bouwvergunning heeft aangevraagd moet je binnen zes weken nadat de vergunning is gepubliceerd in het gemeenteblad een bezwaarschrift indienen. In dit bezwaarschrift geef je aan waarom je je niet kunt vinden in de bouwplannen. Het is van belang om goed te onderbouwen waarom je het niet eens bent met de bouwplannen. ‘Ik ben het er niet mee eens’ is niet voldoende.

Vragen?

Wil je meer weten over dit artikel? Maak dan een account aan, geheel gratis. Heb je vragen over een bouwvergunning? Neem contact op met onze juridische professionals via info@boerenhelpdesk.nl of bel 088 0034 300

 

 

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de juristen van Recht-Direct zodat zij je goed kunnen informeren.

Jochem van Santvoort

Senior Jurist

Niels Crooijmans

Advocaat

Delen via:

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste updates direct in je mailbox.

Hoe wij jouw leven gemakkelijker maken? Nou zo dus:

Documenten

Onbeperkt toegang tot documenten

Headset

Juridisch advies

Uurtarief

Gratis

Schrijf je in!

Een account aanmaken kost slechts 2 minuten.

Maar wat vinden klanten eigenlijk van ons?

Goed en snel bereikbaar

Jullie geven zeer snel en accuraat een antwoord op mijn gestelde vragen en zijn goed bereikbaar.

- Nicole

9

Inmiddels zijn we alweer enkele jaren klant bij Recht Direct. Snelle communicatie, betrokkenheid en bovenal deskundig advies!

- Partyhome Verhuur & Entertainment

Zeer kundig!

Omdat wij ons bedrijf om gingen zetten van een VOF naar een BV kwamen er wat andere regeltjes, algemene voorwaarden, samenwerkingsverbanden etc om de hoek kijken. De dames van Recht Direct hebben dit allemaal keurig voor ons op een rijtje…

- Ronald

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×